Państwowa instytucja zarządzająca, utworzona w 1945 roku w celu przejęcia i uruchomienia poniemieckich zakładów produkcji konserw na Pomorzu, opuszczonych przez Niemców w związku ze zmianą granic po II wojnie światowej. Podlegała Ministerstwu Aprowizacji i Handlu Rządu Tymczasowego. Na przełomie 1945 i 1946 roku, w ramach ogólnokrajowej reorganizacji przemysłu spożywczego, Północne Zjednoczenie Przemysłu Konserwowego zostało przekształcone w Państwowe Zjednoczenie Przemysłu Konserwowego - Rejon Północ. Zarząd mieścił się w Sopocie, w styczniu 1946 roku jego szefem był dyrektor Ludwik Gałecki.
W styczniu 1946 roku w zarządzie zjednoczenia znajdowały się następujące zakłady produkcji konserw:
w Gdańsku - fabryki konserw jarzynowych "Dagoma" i "Frutta", fabryki konserw rybnych "Gedania", "Elga" oraz mniejsze: "Radunia", "Motława" i "Michał",
w Sopocie - fabryka konserw mięsnych "Gryf",
w Gdyni m.in.: - "Syrena", "Nordia Hawe",
w Ustce m.in.: - zakłady rybne "Ustka",
w rejonie Słupska: - przetwórnie rybne "Słupka" i "Polanka",
w Łebie - przetwórnia rybna "Kaszuby",
w Darłowie - przetwórnia rybna "Orkan",
w Koszalinie - przetwórnia rybna "Tytan",
w Tolkmicku - przetwórnia jarzyn "Warmia",
w Kwidzinie - przetwórnia mięsa i jarzyn "Warmia",
w rejonie Szczecina - przetwórnie rybne "Weneda" i "Grifin" oraz fabryki mięsne "Neptun" i "Odra".
(Źródło: "Dziennik Bałtycki" z 26 stycznia 1946 roku)